Üniversitemizin bulunduğu Samsun ili, Çerkes köylerinin çokluğu ile birlikte yoğun bir Çerkes nüfusuna sahiptir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ve Samsun şehrinin sağladığı imkanlar ve sosyal yapısı, özellikle çevre illerdeki öğrencilerin bu üniversiteyi tercih etmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca Çerkes nüfusunun yoğun oluşu, Çerkes öğrencilerin de OMÜ’yü tercih etmesinde oldukça etkili. Diasporanın dört bir yanından gelmekte olan soydaşlarımızla birlikte, üniversitedeki Çerkes sayımız da gayet yoğun. Kurucu üyelerimiz OMÜ Kafkasya Araştırma Topluluğu’nu kurarken üniversitede bulunan Çerkes öğrenci ve akademisyenlerin bu durumunu göz önünde bulundurmuşlardır.

Kuzey Kafkasya ve diasporada yaşanmış ve yaşanmakta olan olayların artık akademik platformlarda dile getirilmesi gerektiği fikri kuruluşumuza öncü olmuştur. Fikirlerimizi ve düşüncelerimizi gündeme getirebileceğimiz en önemli platformlardan birinin de üniversiteler olduğunun farkındayız. Bu doğrultuda, OMÜ bünyesinde bulunan birçok soydaşımızın etkisi ve katkılarıyla OMÜ Kafkasya Araştırma Topluluğu 2012 Eylül ayında resmi olarak kuruldu ve düşünüldüğü gibi OMÜ bünyesindeki Çerkes öğrencilerin sesi oldu.

Yıllardır üniversite içinde ve dışında etkinliklerini sürdürmekte olan OMÜKAF, bir döneme mahsus SKS sisteminde pasif duruma düşmüş fakat bu durumda dahi ,üniversite bünyesinde olmasa da, faaliyetlerine devam etmiştir. 2019 yılında sistemde tekrar aktif hale getirdiğimiz topluluğumuz, yeni üyelerimizle beraber daha kalabalık bir şekilde yoluna devam etmekte.

OMÜKAF olarak anayurtta ve diasporada yaşanan olayların aktarımını ve kültürümüzün tanıtımı oldukça kıymetli buluyor, bu uğurda daha çok akademik çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz zamanlarda konferans ve seminerler çalışmalarımızda yoğun olarak yer aldı. Pek çok değerli büyüğümüzü misafir etme ve söyleşiler yapma fırsatı da bulduk. Bunun yanında, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde de ,topluluğumuzla iletişim halinde kalarak, yeni çalışmalara imza attık ve bunları sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla tüm soydaşlarımızla paylaştık. Kültürümüzü kavrayabilmek adına bu yıl başlatmış olduğumuz atölye çalışmalarına hız kesmeden, büyük bir katılımla devam ediyoruz. Xhabze, tarihimiz, diaspora gündemi ve siyaseti gibi bir çok alanda, düşündüklerimizi ve bilgilerimizi birbirimize aktardığımız, tartışmalar yaptığımız bu çalışmalar şuan büyük verimle sürdürdüğümüz etkinliklerden birisi.  Aynı zamanda üniversite bünyesindeki Çerkes gençlerin sosyal dayanışmasını artırmak amacıyla sosyal faaliyetlere de yer verdik, imkanlar dahilinde yer vermeye de  devam ediyoruz. Şuan OMÜKAF üyelerinin yakaladığı dayanışmanın bir aile sıcaklığına ulaştığını düşünüyor, bundan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Farklı düşünce yapısına sahip birçok dernek, federasyon ve topluluklar ile birlikte yaptığımız bir çok etkinliğimiz oldu. Fakat ne farklı kuruluşlarla yaptığımız etkinliklerde ne de kendi çalışmalarımızda hiçbir kurumun çatısı altına girmedik. Amacımız çalışmalarımızı daha akademik bir alanda yürütmek ve sesimizi duyurmaktan ibaret. Bu nedenle bu kurum ve kuruluşlardan ayrı bir topluluk olmamıza rağmen bunlara alternatif bir yapı olmadığımızı da  belirtmek isteriz.

Şimdi ise tüm bunları tamamen bizim olan bu mecraya aktararak devamlılığını sağlamayı ve bu güzel aktarımı hep birlikte sürdürmeyi amaçlıyoruz. Sadece kendi üyelerimizle değil, diasporadaki tüm soydaşlarımızla beraber. Birlikteysek güçlüyüz.

 

 

 

Yazı Formatı Seçiniz
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF